Loading color scheme

Κρατάμε την Joomla Ιστοσελίδας μας πάντα ενημερωμένη

Πριν από κάποιο καιρό, λάβαμε ένα e-mail από κάποιο αναγνώστη μας ο οποίος είχε κάποιο πρόβλημα με το υλικό στη Joomla Ιστοσελίδα του. Στο e-mail που μας έστειλε, ανέφερε πως χρησιμοποιούσε την έκδοση 3.1.6 της Joomla (κατά την περίοδο δημοσίευσης αυτού του άρθρου, η τελευταία έκδοση της Joomla είναι η 3.8.3).

Έτσι, το πρώτο πράγμα στο οποίο τον συμβουλέψαμε ήταν να αναβαθμίσει την Joomla Ιστοσελίδα του στην τελευταία έκδοση. Αρχικά, εκείνος δίστασε. «Είναι πολύ δύσκολο», μας απάντησε, αλλά μετά από μερικά καθησυχαστικά λόγια άλλαξε γνώμη περί των αμφιβολιών της αναβάθμισης, κάτι το οποίο πρέπει να έχουμε κατά νου όλοι μας.

Κατά την επικοινωνία μας, είπαμε στον αναγνώστη:

«Αρχικά, θα πρέπει να αναβαθμίσετε την Joomla Ιστοσελίδα σας στην έκδοση 3.8.3 (την πιο πρόσφατη ή αυτή που υπάρχει την στιγμή που κάνετε το update). Μπορείτε να βρείτε τα αρχεία ενημέρωσης εδώ»

Ο αναγνώστης μας απάντησε:

«Κοίταξα λίγο τις οδηγίες για να κάνω το update και η αλήθεια είναι πως το βρίσκω ιδιαίτερα δύσκολο και φοβάμαι πως θα κάνω κάποιο λάθος και θα χαλάσει όλη η Ιστοσελίδα. Οπότε θα προσπαθήσω να διορθώσω κάπως αλλιώς τα θέματα που έχει η Ιστοσελίδα μήπως και γλιτώσω την αναβάθμιση»

Η απάντηση μας εδώ ήταν:

«Πρέπει ΠΑΝΤΑ να έχετε την Joomla Ιστοσελίδα σας ενημερωμένη στην πιο πρόσφατη έκδοση. Αν δεν φροντίζετε για αυτό, τότε αφήνετε ανοίγματα για χάκερ να μπορούν να σας επιτεθούν. Υπάρχουν πάντα κάποιες αναβαθμίσεις στον τομέα της ασφάλειας των Ιστοσελίδων με κάθε ενημέρωση. Με ενημέρωση των αρχείων μέσω FTP, θα δείτε πως η διαδικασία είναι πολύ εύκολη. Απλά πριν κάνετε οτιδήποτε, κρατήστε ένα back up της Ιστοσελίδας»

Πριν από αρκετές εκδόσεις, οι προγραμματιστές της Joomla σταμάτησαν να παρέχουν μικρά αρχεία «μπαλώματα» για τις διάφορες εκδόσεις και ανταυτού ότι θέλουν να αλλάξουν το κάνουν με τις βασικές ενημερώσεις που γίνονται (π.χ. από Joomla 3.8.2. σε 3.8.3). Οπότε αν δεν έχουμε την τελευταία έκδοση της Joomla στην Ιστοσελίδα μας, έχουμε δουλειά να κάνουμε.

Για την πιο εύκολη ενημέρωση της Joomla, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε εργαλεία όπως το Admin Tools της εταιρείας Akeeba. Αλλιώς θα πρέπει να κάνουμε την ενημέρωση μέσω πακέτων στον FTP.

ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΚΕΝΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Το κακό με την δημοσίευση των καινούριων εκδόσεων ενημέρωσης, είναι πως γίνονται γνωστά τα κενά ασφαλείας στην προηγούμενη έκδοση ( όχι για το πως να τα εκμεταλλευτεί κάποιος, αλλά το πως απλά υπάρχουν ).  Έτσι γίνεται πιο πιθανό ,κάποιος να προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί αυτά τα κενά.

Υπάρχουν χάκερ που χρησιμοποιούν προγράμματα τα οποία σκανάρουν τις Ιστοσελίδες στο διαδίκτυο για γνωστά κενά ασφαλείας. Έτσι λοιπόν, αν δεν κρατάμε ενημερωμένη την Ιστοσελίδα μας, μένουμε στόχοι για πιθανά χτυπήματα.

ΠΑΝΤΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ

Δεν μπορούμε να το πούμε αρκετές φορές: ΠΑΝΤΑ να κρατάτε ενημερωμένη την Ιστοσελίδα σας στην τελευταία έκδοση της Joomla. Έτσι μένουμε προστατευμένοι από επιθέσεις χάκερ. Τέλος αναβαθμίζουμε και τα πρόσθετα της Ιστοσελίδας μας στις τελευταίες τους εκδόσεις.

Και όπως είπαμε πριν κάνουμε οποιαδήποτε ενέργεια κρατάμε ΠΑΝΤΑ BACKUP ΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ.

(!): Το συγκεκριμένο άρθρο έχει δημοσιευτεί στο joomla.gr και ανήκει στον δημιουργό του. H E-base.gr το αναδημοσιεύει στα πλαίσια αναπτύξης και εξάπλωσης του joomla στην Ελλάδα μιας και στηρίζει και συμβάλλει έμπρακτα στις ομάδες ανάπτυξης.της Ελληνικής και Ευρωπαικης κοινότητας joomla. Το συγκεκριμένο tutorial είναι κοινό για όλες τις εκδόσεις joomla, μπορεί να διαφέρουν κάποια σημεία ή γραφικά από έκδοση σε έκδοση αλλά ο βασικός κορμός και λειτουργίες είναι ίδιες. Η E-base.gr δεν φέρει ευθύνη για τυχόν λανθασμένο χειρισμό του αναγνώστη ή τεχνικού προβλήματος. Ο αναγνώστης πραγματοποιεί τις συγκεκριμένες ενέργειες με δική του ευθύνη.