Loading color scheme

Μεταφορά Joomla σε νέο server

Με τη διαδικασία που περιγράφουμε στη συνέχεια μπορείτε μέσα από απλά βήματα, να μεταφέρετε την εγκατάσταση του Joomla σας, με ασφάλεια μεταξύ δυο server ή από την τοπική σσς εγκατάσταση, στο server σας.

Βήμα 1: Αντίγραφο ασφαλείας των αρχείων του Joomla!

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι ενα εφεδρικό αντίγραφο για όλα τα αρχεία απο τη Joomla εγκατάσταση. Δημιουργήστε έναν φάκελο (livesite) στο τοπικό σύστημά σας, και κατεβάστε όλα τα αρχεία σε εκείνο τον φάκελο χρησιμοποιώντας την FTP εφαρμογή σας ή αν φιλοξενείστε σε cPanel τότε μετά την είσοδό σας, ανοίξετε το File Manager και στο πτυσσόμενο παράθυρο που θα ανοίξει επιλέξτε Web Root (public_html/www) και Show Hidden Files (dotfiles) . Μαρκάρετε όλα τα αρχεία και φακέλους και επιλέξτε πάνω δεξιά "Compress" και επιλέξτε "Compression Type: Zip Archive" το αρχείο που θα παραχθεί, επιλέξτε το και πατήστε Download για να το κατεβάσετε στο σκληρό σας δίσκο.

Βήμα 2: Εξαγωγή της βάσης

Ο πρώτος τρόπος για να έχετε ένα αντίγραφο της βάσης είναι μέσα από το cPanel σας Backups > Download a MySQL Database Backup  και στη συνέχεια κάντε ένα κλικ στο όνομα της βάσης. Θα σας ζητηθεί να αποθηκεύσετε ένα αρχείο sql.gz. Αυτό είναι το συμπιεσμένο αρχείο που περιέχει το αρχείο της βάσης σας.

Η δεύτερη επιλογή σας αν δεν έχετε cPanel είναι να ανοίξετε το  phpMyAdmin. Κάντε κλικ στο όνομα της βάσης αριστερά και στη συνέχεια επιλέξτε πάνω "Εξαγωγή" "Export" και στο επόμενο παράθυρο που θα ανοίξει, μαρκάρετε Save as file και zipped. και πατήστε "Go" "Εκτέλεση"
Βεβαιωθείτε ότι το αρχείο SQL περιέχει όλες τις απαραίτητες εντολές SQL για τη δημιουργία των πινάκων βάσεων δεδομένων σας και την πλήρωση τους με τα στοιχεία σας. Βεβαιωθείτε ότι εξάγετε την ολόκληρη βάση δεδομένων.

 

Βήμα 3: Δημιουργία νέας βάσης στο server:

Μέσα απο το Control Panel του νέου σας server δημιουργήστε μια νέα βάση, ένα χρήστη και συνδέστε το χρήστη με τη βάση.

Αν και δεν είναι τις περισσότερες φορές απαραίτητο. Μπορείτε να δείτε μέσω του phpMyAdmin για το σωστό collation της βάσης  που είναι  utf8_general_ci. Για να αλλάξτε τις ρυθμίσεις του collation σε utf8_general_ci μέσω του phpMyAdmin, από την επιλογή "Operations" Λειτουργίες. ή μέσω της εντολής ALTER DATABASE nanedb DEFAULT CHARACTER SET utf8 DEFAULT COLLATE utf8_general_ci  όπου namedb το όνομα της βάσης.

 

Βήμα 4: Ρύθμιση του configuration.php

Αυτό το βήμα είναι πολύ σημαντικό. Πηγαίνετε στο φάκελο στο τοπικό σύστημά σας, στο οποίο κατεβάσατε τα αρχεία του Joomlasite σας!. Στον κύριο φάκελο που δημιουργήσατε (root), θα βρείτε το αρχείο με όνομα "configuration.php". Ανοίξτε αυτό το αρχείο με έναν απλό επεξεργαστή κειμένου (Notepad, Notepad++, Brackets...) και κάνετε τις απαραίτητες αλλαγές. Λογικά, θα πρέπει να αλλάξετε τις ακόλουθες παραμέτρους:

public $user = 'OLD DATABASE USERNAME';
public $password = 'OLD DATABASE PASSWORD';
public $db = 'OLD DATABASE NAME';
public $log_path = '/home/USERNAME/public_html/logs';
public $tmp_path = '/home/USERNAME/public_html/tmp';

/* Database Settings */

public $user = '';       

το όνομα του χρήστη της βάσης  που δημιουργήσατε στο νέο server σας
cpaneluser_dbuser

public $password = ''; 

ο κωδικός του χρήστη της βάσης που δημιουργήσατε στο νέο server σας

public $db = '';           

το όνομα της MySQL βάσης δεδομένων που δημιουργήσατε  στο νέο server σας
cpaneluser_dbname

/* Feed Settings */

public $log_path = '';

Αυτή είναι η απόλυτη διαδρομή του server προς το Joomla/logs.
Θα μοιάζει πιθανώς κάτι σαν "/path/to/joomla/installation/logs"
Στο cPanel,έχει τη μορφή
 /home/cpaneluser/public_html/logs


public $tmp_path = '';

Αυτή είναι η απόλυτη διαδρομή του server προς το Joomla/tmp.
Θα μοιάζει πιθανώς κάτι σαν "/path/to/joomla/installation/tmp"
Στο cPanel  έχει τη μορφή
/home/cpaneluser/public_html/tmp.

 

Βήμα 5: Ανεβάστε τα αρχεία στο νέο σας server

Είναι προτιμότερο να χρησιμοποιήσετε μετά την είσοδό σας στο cPanel τον FileManager. Στο πτυσσόμενο παράθυρο που θα ανοίξει αφού πατήσετε file manager, επιλέξτε Web Root (public_html/www) και Show Hidden Files (dotfiles). Επιλέξτε Upload, αναζητήστε στο δίσκο σας το συμπιεσμένο zip αρχείο που είχατε κατεβάσει από τον παλιό σας server, με όλο το περιεχόμενο του Joomla σας. Όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία, επιστρέψτε στο file manager και με επιλεγμένο το αρχείο πατήστε Extract.
Εναλλακτικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια ftp εφαρμογή όπως το FileZilla , με τα στοιχεία εισόδου που σας έχουν σταλεί με την ενεργοποίηση του νέου σας λογαριασμού φιλοξενίας, δημιουργήστε ένα λογαριασμό στο FileZilla, συνδεθείτε και ανεβάστε όλα τα αρχεία στο φάκελο public_html του νέου server!.

Βήμα 6: Είσοδος των στοιχείων στην νέα MySQL βάση

Απο το παράθυρο ερωτήματος > Εισαγωγή αρχείων. Χρησιμοποιώντας το cPanel > phpMyAdmin και το το sql αρχείο που είχατε κάνει εξαγωγή στο 2ο βήμα κάνετε εισαγωγή της παλιάς σας βάσης στη νέα.

 

Βήμα 7: Η διαδικασία έχει ολοκληρωθεί,

Καλέστε το domain σας μέσα από έναν browser. 
Αν διαπιστώσετε κάποιο θέματα στην εμφάνιση, αδειάστε την προσωρινή μνήμη του browser και του Joomla.

 

(!): Το συγκεκριμένο άρθρο έχει δημοσιευτεί στο joomla.gr και ανήκει στον δημιουργό του. H E-base.gr το αναδημοσιεύει στα πλαίσια αναπτύξης και εξάπλωσης του joomla στην Ελλάδα μιας και στηρίζει και συμβάλλει έμπρακτα στις ομάδες ανάπτυξης.της Ελληνικής και Ευρωπαικης κοινότητας joomla. Το συγκεκριμένο tutorial είναι κοινό για όλες τις εκδόσεις joomla, μπορεί να διαφέρουν κάποια σημεία ή γραφικά από έκδοση σε έκδοση αλλά ο βασικός κορμός και λειτουργίες είναι ίδιες. Η E-base.gr δεν φέρει ευθύνη για τυχόν λανθασμένο χειρισμό του αναγνώστη ή τεχνικού προβλήματος. Ο αναγνώστης πραγματοποιεί τις συγκεκριμένες ενέργειες με δική του ευθύνη.